Az emlékezet állandósága

Ebben a blogban bemutatom kedvenc művészeimet, akik maradandót alkottak.

Friss topikok

Linkblog

Van Gogh-Krumplievők

2011.04.11. 10:13 fruzsi08

Van Gogh élete és munkássága teljesen összefonódik. A festményeken megjelenik az öröm, vagy inkább a szenvedés, amelyet a művész saját életében átélt. Van Gogh a szenvedés eleven megtestesülése, a társadalomból kirekesztett művész. A közösséghez való tartozás vágya és az elismertségért vívott küzdelem az a két téma, amely Van Gogh egész életében nyomon követhető.

A művész Nuenenben készült képeit egy fő motívum uralja, a dolgozó ember. 1885-ben festette meg a Krumplievők című képét, amelyet az első mesterművének tekintenek. A képről ezt írta Van Gogh: "Azt akartam kifejezni, hogy ezek az emberkék, akik most a lámpa fényénél eszik a krumplijukat, ugyanazzal a kézzel, amellyel a tálba nyúlnak, ásták föl a földet. És így a kéz munkájáról beszélek."

Van Gogh mestere a szenvedés és érzelmek kifejezésének. Nála senki nem tudja jobban ábrázolni az emberi sorsokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://azemlekezetallandosaga.blog.hu/api/trackback/id/tr852816386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása