Az emlékezet állandósága

Ebben a blogban bemutatom kedvenc művészeimet, akik maradandót alkottak.

Friss topikok

Linkblog

Henri Matisse-Kék akt

2011.04.03. 12:54 fruzsi08

Matisse a fauvizmus képviselője. Szerinte: "A fauvizmus nem más, mint némi vörös festék." Kortársai és a művészettörténészek a tiszta színek képviselőjének és az éles színkontrasztok képviselőjének tartották. Matisse nem szerette a vezető szerepét, és a fauvizmust sem tudta definiálni. A derű és az egyensúly megtalálására törekedett.

A Kék akt sorozat a festő egyik utolsó alkotása, amelyben a térbeliséget és az alakok ábrázolását nem a megszokott módon ábrázolja. A fehér háttér előtt kirajzolódó női akt formái a végletekig leegyszerűsödnek. 

Matisse fiatal és öregkori stílusa különböző. Szeretett kísérletezni a színekkel, és a térbeli ábrázolással. Ennek következménye sokszor groteszk hatást kelt az emberben. Színvilága viszont derűt kölcsönöz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azemlekezetallandosaga.blog.hu/api/trackback/id/tr732795841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása