Az emlékezet állandósága

Ebben a blogban bemutatom kedvenc művészeimet, akik maradandót alkottak.

Friss topikok

Linkblog

Velázquez-Az udvarhölgyek

2011.03.29. 13:09 fruzsi08

 Velazquez egyik leghíresebb festménye Az udvarhölgyek, más néven Las Meninas. A festmény középpontjában az ötéves Margareta infánsnő látható, aki meglátogatja a festő műhelyét. Velázquez magát is ráfestette a képre. Őt a bal oldalon láthatjuk ecsettel a kezében a festőállvány mögött. A képen szerplő összes személy valós, az udvarhoz tartozó személyzet. 

A kép érdekességét az adja, hogy a kép keretén kívül helyezkedik el a király és királyné. AZ arcuk tükröződik a háttérben lévő tükrön, ezzel létrehozva egy másik fókuszpontot. A festményt megnézve ez a pont vonzza az ember tekintetét a középpontba. 

Tudjuk, hogy a király gyakran meglátogatta Velazquezt a festőműhelyében, aki ekkor már harminc éve élt az udvarban. Erre szolgál az a gesztus is, hogy Velazquez saját magát is ráfestette a képre, hangsúlyozva saját jelentőségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://azemlekezetallandosaga.blog.hu/api/trackback/id/tr792781636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása