Az emlékezet állandósága

Ebben a blogban bemutatom kedvenc művészeimet, akik maradandót alkottak.

Friss topikok

Linkblog

Csontváry Kosztka Tivadar - Zarándoklás a cédrushoz

2011.03.08. 17:07 fruzsi08

 Csontváry energetikus, céltudatos festő volt. Hitében semmilyen kudarc nem akadályozta. Magas intenzitással töltötte alkotó éveit. patikusként tanult és kezdetben annak is dolgozott. 1880-ban égi hangot hallott, ami azt igérte neki, hogy nagyobb lesz, mint Raffaello. 1909-ben kezdte meg festői tanulmányait. Azt tapasztalta, hogy az emberek, főként a hazaiak, nagyon céltalanná váltak. Ebből a lelki állapotból kívánta őket felrázni. A Motívumot kívánta ehhez megtalálni, ami a dícső múltat és az örök természetet tartalmazza. Csontváry nagy körütazást tett, hogy megtalálja a Nagy Motívumot.

Zarándoklás a cédrushoz

Helyszín a libanoni fensík. Fenséges jelenségként örökíti meg a fát, amely a teremtő értelem helyszíne. A magány az a létállapot, amiben a legnagyobb gondolatok születnek. Mítikus múltig nyúl vissza. A zarándokok alakjain mindenféle korstílust és égtájat megjelenít. A kék ruhás nő Szűz Mária alakja. 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://azemlekezetallandosaga.blog.hu/api/trackback/id/tr992716876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.