Az emlékezet állandósága

Ebben a blogban bemutatom kedvenc művészeimet, akik maradandót alkottak.

Friss topikok

Linkblog

Salvador Dali- Az emlékezet állandósága /1931/

2011.03.06. 21:25 fruzsi08

 "A valóságban két probléma létezik. Egyik a megismerésé, amelyet a tudatalatti és a tudatos viszonya keltett fel a huszadik század kezdetén. Mi, szürrealisták ezt a problémát magunkévá tettük." (Breton, 1934. Brüsszel)

  A mozgalom élén az okos és befolyásos vezető és szervező egyéniségként Breton állt.   Salvador Dali 1929-ben csatlakozott a szürrealistákhoz. A kemény és lágy ellentétpárjainak vizsgálata során festette meg egyik leghíresebb képét, amely több címen is ismert: Az emlékezet állandósága, másként: Lágy órák. Az ellentétpárt Dali személyiségének alakulását is jellemzi. A "kemény" világhoz tartoznak a Creus-fok sziklái, amelyek itt is a háttért alkotják, egy lemetszett ágú csupasz olajfa az előtérben. Ehhez keresett valami meghökkentő ötletet. Az új ötlet egy vacsora végén elfogyasztott sajt szétfolyó látványából eredt. Négy lágyan elterülő, faágról lelógó óra.

A bejegyzés trackback címe:

https://azemlekezetallandosaga.blog.hu/api/trackback/id/tr742716720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása